Alt text for the image

Hoe koop ik een huis?

U heeft al gezien dat er meer voordelen zijn dan nadelen bij het kopen van een huis. Daarnaast heeft u gekeken hoeveel u met uw eigen inkomen kunt lenen, eventueel aangevuld met een starterslening of een andere subsidie.

Nu komt het grote moment van het kopen van een huis.

Globaal kun je de aankoop van een woning in een aantal fasen onderscheiden. In elke fase krijg je te maken met verschillende partijen die je nodig hebt of kunnen helpen bij de aankoop van een huis.

Fase 1

Je hebt al een idee wat je kunt lenen via internet maar dat is geen maatwerkberekening. Voor een maatwerkadvies maak je een afspraak bij een onafhankelijk financieel adviseur.

Fase 2

Het zoeken van een geschikte woning op Funda.nl Funda is de belangrijkste woningsite met al het beschikbare woningaanbod van alle makelaars. Maar ga ook eens langs bij een lokale makelaar.

Fase 3

Als u een woning gevonden heeft dan kunt u er een bod op uitbrengen. Als u wilt weten wat de reële waarde van de woning is die u op het oog heeft dan kunt u het beste een aankoopmakelaar inschakelen.  Hij zorgt ervoor dat u niet teveel betaalt voor uw woning.

Fase 4

Op het moment dat de door u of door uw aankoopmakelaar namens u uitgebrachte bieding is geaccepteerd en er is ook overeenstemming over de overdrachtsdatum en andere mogelijk voorwaarden dan heeft u gekocht.

Fase 5

De afspraken die gemaakt zijn inclusief ontbindende voorwaarden worden vastgelegd in een schriftelijk koopovereenkomst welke wordt opgesteld door de verkopend makelaar.

Fase 6

Zodra zowel koper als verkoper de koopovereenkomst getekend hebben en de voorbehouden zijn verstreken dan kan er op de afgesproken datum bij de notaris getekend worden. Vanaf het moment dat de akte door de notaris ingeschreven is bij het kadaster bent u juridisch eigenaar van uw woning.

Tijdens de aankoop van een huis krijg je te maken met verschillende partijen.

Klik op een van onderstaande partijen voor meer uitleg over hun rol tijdens de aankoop van een huis.